Cart
0 items
No products found...
Wishlist
items
You need to be logged in to use this feature...
Login
Log in if you have an account
Register
By creating an account with our store, you will be able to move through the checkout process faster, store multiple addresses, view and track your orders in your account, and more.
25 Sep 2018

Wijn Spijs

                                                                    Wijn en spijs

fotograaf: Lotti Koolbergen

Het lijkt een archaïsche term en toch werkt het keer op keer. De wijn is lekker, het gerecht is lekker en dan? Wanneer beleef je in een restaurant dat 1+1 = 3 gevoel. Het overkomt je toch zelden?

De reden hiervoor? Onder andere het prijsbeleid. Een beetje gelaagde, interessante wijn begint bij 15 euro winkelprijs en dat krijg je niet vaak in een restaurant aangeboden. Dus ja, de prijsbarrière. En soms het feit dat iets ‘op moet’, maar laat het dan op zijn minst een beetje passen bij het gerecht!

We weten als geen ander dat we ons publiek niet mogen onderschatten. Er wordt voorwaar goed geproefd hoor door de gemiddelde Nederlandse restaurantgast - we hoeven ze niets wijs te maken.

 

Beleving telt voor 10

Kennis aan tafelis dus aanwezig. De waardering als het goed gelukt is ook.Hoe heerlijk is het als je gasten met een tevreden glimlach en glinsterende ogen vertellen wat een beleving het was.

Dan de kennis en kunde bij de mensen van het restaurant. Een enkeling is in staat uit zijn of haar hoofd een gerecht te combineren met een wijn. Wij normale stervelingen proberen het op basis van het heel precies en analyserend voorproeven van het gerecht. De meest opvallende aanwezige elementen (zoet, zout, zuur, bitterheid, structuur, smaakgehalte, complexiteit, smaakstijl, intensiteit en lengte) dienen te matchen met een wijn met dezelfde dan wel contrasterende kenmerken. Zaak dus je wijnen te kennen!  Soms lukt dat snel, soms kost dat wat uurtjes, maar dan heb je ook wat.

 

Zoals gezegd: een wijn dient bagage te hebben. Vanuit Cathy’s Taste selecteer ik graag wijnen op bagage en het verhaal erachter. Als een wijn mooi in balans is, nergens teveel van heeft en ons iets in meerdere lagen kan vertellen, dan kwalificeren we zo’n wijn als gastronomisch inzetbaar en passend bij veel gerechten.

Vraagt u ons maar eens naar deze wijnen. Iets hoger in aanschaf maar zoveel meer plezier bij het aandachtig proeven.

 

Wilt u meer weten? Stuur een mailtje naar: info@cathystaste.nl

U mag natuurlijk ook gewoon langskomen bij restaurant Puur Zee ( www.puurzee.nl) en het fenomeen ‘wijn en spijs’ eens uitproberen. Hieronder geven wij een van onze wijn en spijs tips alvast prijs. 

Daarnaast geeft Peter Klosse in Apeldoorn interessante cursussen aan de academie voor gastronomie

 

                                        Een van onze wijn en spijs combinaties:

Vignobles des 2 Lunes, Elzas 2017“ de la terre a la lune”  &Noordzeekrab met mais gember en tortilla 

 

Deze “Edelzwicker” is met recht een edel – zwicker: de dames Cecile een Amelie Bücher hebben alle druiven, die ze biodynamisch en veganistisch verbouwen, erin verwerkt. Daarmee hebben ze een wel heel bijzondere blend gemaakt. Net als bij een mooie rode Bordeaux lijkt het alsof alle elementen elkaars complement vormen. De dames exporteren hun privé cuvé liever niet, vandaar de botteling op literfles. Maar daar laten wij ons niet door weerhouden!

Het gerecht en de wijn maken er samen een feest van. Een ware 1+ 1= 3 combinatie!

 

Diana Zweep:
Maitre Puur Zee

‘t Zoetje wat de Edelzwicker biedt gaat goed samen met het zoet van het gerecht dit is nodig om het met elkaar te verbinden. De Krab en mais gaan een verbinding aan met het zoetje van de edelzwicker. De frisse zuren die precies op juiste plek aanwezig zijn in de wijn en zorgen voor dat het zoetje goed verpakt is. Die mooie frisse zuren zijn zo belangrijk voor de balans maar ook voor de spanning daardoor proef je wijn en gerecht heel mooi afwisselend van elkaar terug! 

 

 

 

Be the first to comment...
Leave a comment